Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trollbunden - folktro, fakta och fiktion

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning om människans magiska tankevärldar – fylld med berättelser om allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Men också om vår tids behov av medie- och informationskunnighet.

Människan har i alla tider skapat myter, sägner och berättelser. Det är som att vi har ett inre behov av att hitta förklaringsmodeller till våra liv och vår omvärld. Man kan säga att berättelser har blivit en farkost som skapar mening med våra liv.

Människans behov av berättelser verkar vara oändligt. Aldrig förr har vi varit så vetenskapligt upplysta och aldrig förr har vi haft så stor tillgång till forskning och kunskap. Ändå gror en längtan efter berättelser om det okända, det oförklarliga och det bortglömda. Genom historien har vi skapat mytologiska världar i lågorna runt lägereldar till det blå skenet från vår tids skärmar. Men vilken roll har folktro, sägner och lokala myter i dagens samhälle? Vilka mekanismer är det som gör att vi delar, berättar och återberättar dessa historier i olika medier?

Ett fönster på glänt mot det okända

Vi lever i en tid av alternativa fakta, desinformation och bristande källkritik. I princip kan vad som helst spridas på nätet i en desperat klickjakt. För dagens människor är det förvirrande och det kan vara svårt att veta vad som är sant eller falskt. Men detta inget nytt fenomen. Myter och legender, sägner och rykten har spridits i alla tider. Från grottmålningar till lägereldar, från mindre samhällen till städer och genom medier som brev och böcker till vår digitala samtid.

Och kanske finns det några tunna penseldrag av övernaturliga föreställningar kvar i vår rationella samtid, där vi väger, mäter och analyserar minsta lilla händelse? Små sprickor i tiden när tillvaron osäkras och vi öppnar oss för det okända. Magiskt tänkande löper som en röd tråd genom historien – från vikingarnas rungaldrar och enhörningshorn till sägner och lokala myter om märkliga fenomen.

Från troll till troll

Myter och sägner som tidigare fick fötter genom muntliga berättelser sprids nu som virala löpeldar med falska nyheter om onda mördarclowner, digitala spökhistorier och politisk propaganda. Det sägs att troll inte tål dagsljus och spricker i solsken. Trots det är trollen ett slags naturväsen som har överlevt tidens tand. Vi hittar berättelser om troll i den fornnordiska mytologin och ändå fram till vår tid.

Finns det då någon likhet mellan trollen i folktrons värld och det vi idag kallar för nättroll? Ett nättroll är en person som provocerar och sprider falska nyheter på internets många plattformar. Genom kunskap och insikter om hur beteenden på internet fungerar kan vi tillsammans skapa ett bättre klimat i digitala medier. Digitala troll kan också spricka om man inte matar dem med delningar och uppmärksamhet. Det är det är de inte värda.

Magiska tankevärldar

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning om människans magiska tankevärldar – fylld med berättelser om allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Men också om vår tids behov av medie- och informationskunnighet. Möt Bengt af Klintberg, Armita Golkar, Sara Bergmark Elfgren, Jack Werner, Mattias Hagberg och många fler spännande författare och specialister i en utställning där vårt behov av berättelser löper som en skimrande, röd tråd genom historien. Det förflutna är alltid närvarande.


Senast uppdaterad: 2019-06-14 10:10