Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gjutmodeller

Fotograf: Eric Juhlin

I modellförrådet finns en stor samling av gjutmodeller – alla i trä. Modellerna förvaras i dag i sitt ordinarie förråd i samma förvarningssystem som när gjuteriet var verksamt.

Det första gjuteriet på Forsviks bruk var i gång år 1859 och fram till brukets nedläggning 1977 var gjutjärnet basen för verksamheten. Bruket producerade det mesta inom gjutgods; från husgemål, jordbruksredskap, avloppsrör- och ventiler till tändkulemotorn Fenix. Ur samlingen kan vi urskilja den svenska industriella revolutionen; från jordbruksreform, städernas framväxt till oljefartygens frammarsch.

Inför varje gjutning måste rätt modell tas fram, för en ny serie eller en enstaka återbeställning. Modellen tillverkades på plats i en modellverkstad av en snickare. När modellen använts vid gjutningen lades den sedan i förrådet för förvaring.

Modellerna är av varierande storlek och är från mellan 1860-talet och 1970-talet. I dagsläget finns mellan 8 000 – 10 000 modeller i modellförrådet. Ett antal modeller förstördes i den brand som härjade bruket år 1927 och några modeller eldades upp efter gjuteriets konkurs. 

I dagsläget är 4 000 av modellerna katalogiserade men är inte sökbara. Ambitionen är att framgent digitisera och digitalisera modellsamlingen.


Senast uppdaterad: 2024-01-08 13:21