Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om Forsviks bruk

Välkommen till Forsvik och en av landets intressantaste bruksmiljöer. Forsvik är en av Sveriges äldsta, dokumenterade industriella platser - en del av den svenska industrins vagga.

Industrihistoria i vacker miljö

Välkommen till en av Sveriges äldsta industriella platser. En spännande miljö med bruksjärnväg och historiska byggnader för klensmedja, metallgjuteri och ett träsliperi för tillverkning av pappersmassa. Här möter du en bruksmiljö med en 600 år lång historia, där unika byggnader och spännande utställningar berättar om metallhantverk, teknik och livet i ett brukssamhälle. Hjulångaren Eric Nordevall II som nu trafikerar Göta kanal och de stora sjöarna byggdes här och i den gamla mjölnarbostaden finns Kafé Ada.

I slutet av 1970-talet lades tillverkningen vid AB Forsviks Bruk ned och byggnaderna förföll gradvis. 1983 påbörjades arbetet med att renovera bruket och 1987 bildades Stiftelsen Forsviks Industriminnen med målsättningen att bevara, vårda och levandegöra den unika industrimiljön. Idag drivs Forsviks Bruk av Förvaltningen för kulturutveckling - Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv.

Forsvik ligger vid sjön Vikens utlopp i Bottensjön, tio kilometer från Karlsborg vid Vättern.

Ett levande bruk

Det renoverade bruket fungerar som ett levande museum där man vid evenemangadagar kan uppleva äldre teknik och hantverk. Det gamla gjuteriet är idag en spännande scen för teater och musik och de övriga byggnaderna används till bland annat utställningar och kurs- och konferensverksamhet.

Information och öppettider

Forsviks Bruk har fri entré och öppet dagligen från mitten av maj till sista augusti. Midsommarafton stängt. 

Forsviks Bruk är öppet hela året för bokade grupper, konferenser, kurser, seminarier, med mera. I samarbete med Kafé Ada erbjuder även kaffeservering för grupper. Guidetur för bokade grupper 60 SEK/person, minimipris 900 SEK. 

Kontakt

Tfn: 010-44 14 365
E-post: forsviksbruk@vgregion.se 

Adress:
Forsviks Bruk
Bruksvägen 2
546 73 Forsvik


Senast uppdaterad: 2022-01-24 14:08