Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Information till researrangörer

Välkommen att arrangera en bussresa till Forsviks Bruk! Här hittar du mer information om vad vi kan erbjuda.

Kostnader:

Museet kommer från och med 2024 ha en entréavgift på 70 kr för personer över 20 år, barn och unga har fri entré. Guidad visning kostar även de 70:-/person, med ett minimipris 900 SEK. Bussguider, chaufför och assistenter med intyg betalar ingen avgift.

Guidningar och tillgänglighet:

Vi erbjuder guidade turer för grupper upp till cirka 30 personer. Är det fler personer delar vi upp gruppen. En guidad tur tar ungefär en timme och innefattar en promenad på omkring 600 meter. Delar av gångytorna är kullersten, grus samt gräs.

Specialturer:

Vi ordnar specialturer för personer med funktionsnedsättningar, till exempel en historisk guidning av enbart träsliperiet. Vi erbjuder även specialturer för olika yrkesgrupper, till exempel pensionerade gjutare och metallarbetare, byggnadsvårdare med flera och då betonas specifikt gruppens intresseområde.

Hitta hit:

Forsvik ligger en mil från Karlsborg i nordöstra Västergötland, vid väg 202 intill Göta kanal. Museiområdet finns på följande adress: Baltzar von Platens väg 32 - 34, 546 73 Forsvik. Brukskontoret är beläget på Bruksvägen 2.

GPS-koordinater:

WGS 84 (lat, lon): 58° 34′ 36″ N14° 26′ 12″ E
WGS 84 decimal (lat, lon): 58.576667°, 14.436667°

Var kan bussen stanna/parkera?

Bussar kan släppa av passagerare vid Kafé Ada samt vid nerfarten till Träsliperiet. Bussparkering finns vid sågen cirka 250 meter från kafé och entré.

Restaurang/kafé - vad erbjuds?

Kaffe finns att beställa hos Kafé Ada, tel 0761-16 17 92 eller kafeada@outlook.com. Ytan är begränsad till cirka 30 personer inomhus samt 40 personer utomhus. 

Vilka bekvämligheter erbjuder vi chauffören?

Busschaufförer kan utnyttja Brukskontoret för vila/lunch/kaffe.

Toaletter:

Kundtoalett inklusive handikapptoalett samt skötbord finns i anslutning till entrén i Träsliperiet, ungefär 80 meter från Kafé Ada. Forsviks bruk är också en fantastisk miljö för en kortare bensträckare för bussresenärer – passa på att ta en paus och en kort promenad!

Utställningar:

- Basutställningen i Träsliperiet – berättar Forsviks historia med betoning på den tekniska utvecklingen och tillverkningen vid bruket. Här ingår även ett bildspel om Forsviks historia.

Ur Forsviks historia: Dokumenten i Träsliperiet - berättar om liv och verksamhet i Forsvik under 600 år genom bevarade dokument.

- Avtryck - berättar om Forsviks gjuteri, arbetet där och om hur gjutning går till.

- Gjutmodeller i Kraftverket – visar en del av Forsviks bruks tiotusentals gjutmodeller och berättar om de produkter som tillverkats i Forsvik.

- Ljuset och kraften i Kraftverket – en utställning om elektricitet och belysning. Utställningen ligger på plan två och är endast tillgänglig via en trappa.

Sugen på att göra fler stopp i Västra Götaland?

Förvaltningen för kulturutveckling bedriver verksamhet vid sammanlagt sex museer och besöksmål i Västra Götaland: Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Slöjd & Byggnadsvård på Nääs, Vitlycke museum och Vänersborgs museum. Via den här länken hittar du information om hur du arrangerar bussresor till våra andra besöksmål.

Har du fler frågor? Kontakta oss gärna för att få mer detaljerad information och hjälp inför ditt arrangemang!

Kontaktuppgifter

Sara Norén
070 - 247 90 72
sara.noren@vgregion.se

Forsviks bruk
010 - 441 43 65
forsviksbruk@vgregion.se

Hitta till Forsviks bruk


Senast uppdaterad: 2024-04-17 09:41