Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En dag i Forsviks gjuteri

Två män jobbar i Forsviks gjuteri

När den nyutexaminerade fotografen Martin Nauclér tillbringade en dag i Forsviks bruks anrika gjuteri 1974 var det slutet på en epok som dokumenterades, fast det visste ingen just då.

I september 1974 var Martin Nauclér klar med utbildningen till fotograf. Efter Strömsholms fotoskola gjorde han lumpen på militära fotoskolan i Kristianstad och var redo att ta sig an de dokumentära utmaningarna.

En dag i slutet av en era

När Staffan Lind, medlem av konstnärskollektivet Pinglagruppen, föreslog att Martin skulle följa med och dokumentera gjuteriet i Forsvik, tyckte han att det var en utmärkt idé. Resultatet blev en dokumentation av en arbetsdag - den 25 september 1974 - på ett gjuteri som skulle komma att läggas ner redan året därpå.

Trettio år senare blev hans fotografier en bok och nu är de utgångspunkt för en berättelse på Prisma Västra Götaland om arbetsliv och människor vid ett bruk i Sverige. 

Prisma Västra Götaland

För att göra det industriella kulturarvet mer tillgängligt har Prisma Västra Götaland skapats – en öppen digital plattform och mötesplats med digitala utställningar, filmer, bilder och berättelser om de människor och platser som lagt grunden för de liv och det samhälle som vi lever i idag. Alla museer, intresseföreningar och andra aktörer kan använda sig av Prisma för att dela med sig av sina berättelser.

Industriellt kulturarv med alla sinnen

På regionens arbetslivsmuseer kan man uppleva det industriella kulturarvet med alla sinnen. Museerna bevarar och brukar industrimiljöer som berättar historien om samhällsutvecklingen under de senaste 100 åren.

Här nedan hittar du länkar till mer information om industrisamhällets kulturarv i Västra Götaland.


Senast uppdaterad: 2016-09-26 13:04