Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gjuteriet

Under många år var järngjuteriet grunden för verksamheten vid Forsviks bruk. Numera visas utställningen Avtryck här. I gjuteriet finns också en scen för musik- och teaterevenemang.

Forsviks gjuteri i byggdes år 1909 och är den största byggnaden på bruket. Här tillverkades allt från lyktstolpar till jättelika ventiler för städernas vattenverk. I gjuteriet arbetade runt 40 personer med formning, gjutning och rensning.
Det första järngjuteriet på området togs i bruk redan 1859. Det var knappt hälften så stort som det nya.

Byggnadens stil är typisk för sin tid. Den är av tegel och högre på mitten, på samma sätt som många kyrkor.

En arbetsdag i gjuteriet

Den 25 september 1975 var en vanlig arbetsdag i gjuteriet på Forsviks bruk. På Prisma Västra Götaland kan du uppleva just den här dagen dokumenterad i vackra svartvita foton, och läsa ännu mer om verksamheten. Klicka här för att komma till Prisma Västra Götaland - en digital arena och mötesplats för vårt industriella kulturarv och för samhällsutvecklingen från 1850 fram till idag.


Senast uppdaterad: 2016-12-13 15:18