Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetarbostäder

Forsviks Bruk byggde bostäder till sina arbetare där de fick bo så länge de arbetade på bruket.

Arbetarbostäderna Ettan och Trean byggdes i början av 1860-talet. Det var i samband med att Forsviks Bruk startade järngjuteri och behövde många fler arbetare än tidigare. Husen innehöll från början vardera fyra lägenheter med ett rum och kök och nitton rum med spis.

Ettan renoverades 1995 och används nu som vandrarhem. Även Trean är renoverad och inrymmer nu drygt tio två- och trerumslägenheter.

Tvåan kallas också för Röda kvarn. Den byggdes i mitten av 1700-talet och är, tillsammans med mjölnarbostaden, Forsviks äldsta byggnad. Från början var den avsedd som bostad för brukets smeder men blev senare vanlig arbetarbostad.

Bakom Ettan, Tvåan och Trean ligger ett område med arbetarbostäder som kallas Kilebo. Området är en del av byggnadsminnet Forsviks bruk. Husen är idag privatbostäder men fasaderna har samma utseende som när de ägdes av bruket.


Senast uppdaterad: 2017-01-11 15:33