Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mickelsmäss

En korg med pumpa, potatis, lök och kål

Forsviks Bruk bjuder in till Mickelsmäss! Välkommen till oss på Mikaelidagen onsdag den 29 september klockan 15-19! Här kan du ta del av dagens program.

Mikaelidagen är en kyrklig högtid till ärkeängelns Mikaels ära. I bondesamhället tillmättes dagen stor betydelse och mickelsmäss var en av de viktigare högtiderna på året åtminstone fram till 1800-talet.

Den hade betydelse som markering av skiftet mellan sommarhalvår och vinterhalvår, vilket styrde arbetet. Skörden skulle nu vara bärgad och djuren tas hem från fäbodarna.
Nu inföll årets enda möjlighet för tjänstefolk att flytta och byta anställning. Dagen är också känd som höstens stora marknadsdag.

För att uppmärksamma en lite bortglömd högtid bjuder vi in till Mickelsmäss på Forsviks bruk.
Onsdagen den 29 september kl 15-19 erbjuder vi en liten höstmarknad, aktiviteter och ett föredrag om högtiden. 

Program

15.00 Marknaden öppnar på gamla torgplatsen. Vid händele av regn håller vi marknaden inomhus i Träsliperiet. Kafé Ada öppnar
16.00 Guidning i Bruksområdet.
17.00 Mattias Axelsson – Mickelsmäss - en bortglömd helg. Föredrag, Brukskontoret
18.00 Marknadsmusik
Jon Sirén och Kristin Svensson
19.00 Forsviks Bruk och marknaden stänger.

Under dagen visar Roland Karlsson skärsliparens hantverk.

 


Senast uppdaterad: 2021-09-28 10:56