Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vardagsliv och demokrati

Foto:Sven Bremsjö

Hur hänger Sveriges industrialisering ihop med människors förändrade levnadsvillkor under det långa 1800-talet? Vilka nya utmaningar medförde urbaniseringen? Vilken möjlighet hade människor att påverka sina liv och hur förändrades de möjligheterna under denna period?

Vi tittar på bostadsområdet som ligger i direkt anslutning till bruket under en kort promenad på cirka 800 meter. Här ligger alla hus kvar där de byggdes för hundra till hundrafemtio år sedan. Vi pratar om hur ett brukssamhälle kunde vara uppbyggt under en tid när människors arbetsgivare också var deras hyresvärd och den som ägde butiken där de köpte sin mat.
Vi pratar också om arbete, vardagsliv och möjligheter till påverkan i dagens Sverige samt likheter och skillnader mellan den roll som bruket spelade i människors liv förr och den roll som offentlig verksamhet spelar för oss idag.

Lektionen passar för: åk 7-9 och gymnasiet


Senast uppdaterad: 2017-01-11 15:10