Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Järnsmeden – i myt och verklighet

Nyfiken på smide? Årets sommarutställning berättar om det formbara järnet, hantverket bakom och skrönorna som följer i dess spår. I maj slår vi upp portarna till Järnsmeden – i myt och verklighet på Forsviks bruk.

Här får vi lära känna smeden och smidet i myter och verklighet. Vi får veta hur smedens roll förändrats från åren som resande och bysmed, genom industrins framväxt och till dagens konstsmide.

I utställningen möter vi också konstsmidesmästare Therese Engdahl från Husaby – en av traditionsbärarna av smedyrket. För även om smedens roll i samhället har ändrats genom åren så lever den uråldriga tekniken kvar i släggan, städet och elden. 

Therese Engdahl inviger utställningen kl. 13.00 den 18 maj.
Pågår fram till den 15 september.

Kontakt: Maria Lindevall, Koordinator
010-44 14 369, maria.lindevall@vgregion.se

Missa inte!

Missa inte utställningen 800 grader - smedjan, stålet och skrönornaSlöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Vad är skillnaden på järn och stål? Är det japanska stålet verkligen bäst i världen? Och varför ville man att en jungfru skulle kissa i härdkaret? Kliv in i 800 grader, Slöjd & Byggnadsvårds senaste utställning om varmsmide.


Senast uppdaterad: 2019-05-06 12:07