Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Från skogstroll till nättroll – bli Trollbunden på Forsviks bruk!

Fotograf: Ian Schemper

När man talar om trollen står de i farstun, eller, som i det här fallet på något av Västra Götalandsregionens museer. Nu går den uppmärksammade utställningen Trollbunden – folktro, fakta och fiktion från digital till fysisk form. Vernissage 14 februari.

När blev du senast nätskrämd? Var det på grund av Slenderman eller Momo challenge? Och får du lite ångest varje gång du råkar trampa på en A-brunn?

I Trollbundens fysiska, interaktiva version kan du som besökare utmana din vidskeplighet i skrockhjulet, lära dig mer om källkritik, ta del av historiska och moderna myter och dela med dig av egna skräckupplevelser på nätet. Via QR-koder finns också ormkulterna, gengångarna och mördarclownerna i den digitala utställningen tillgängliga.

Näcken och nätskräcken

Människans behov av berättelser är utställningens röda tråd, från forntidens föreställningar om magiska väsen till dagens fake news och alternativa fakta. Experter som folklivsforskaren Bengt af Klintberg, psykologen Armita Golkar, författaren Sara Bergmark Elfgren och journalisten och viralgranskaren Jack Werner har bidragit med innehåll till utställningen.

Mata trollen

Resan från folktrons skogstroll till dagens nättroll blir extra tydlig i utställningen eftersom varje museum får besök av ett mörkt, mystiskt och platsunikt väsen. Den som vågar ge trollen uppmärksamhet kan ta en selfie med dem, eller kanske rent av avslöja vad som döljer sig under deras kåpor.
  – Jag skulle säga att alla satsningar som uppmanar till att titta närmare på vad som döljer sig under ytan är bra satsningar. Det kan nog finnas en bild av att det mänskliga berättandet är lite dött och institutionaliserat idag, säger Jack Werner som driver den populära Creepypodden.

Dessutom bjuder utställningen på lokala historiska föremål – allt från bronsålderssvärd till avhuggna fingrar – och deras sanna eller osanna berättelser.

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är skapad av Västra Götalandsregionen i samarbete med bland annat Institutet för språk och folkminnen. Därutöver har ett stort antal författare och experter bidragit med material och kunskap till innehållet.

BESÖK UTSTÄLLNINGEN HÄR!

Den fysiska utställningens fem olika upplagor öppnar fredagen 14 februari 2020 på Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Vitlycke museum och Vänersborgs museum (vars upplaga har färre moduler än övriga museer).

Lödöse museum: Öppnar den 14 februari kl. 11.
Kl. 11:30 Sagan om helgonet Valentinus och kärleken i sensoriska rummet vid vår ”magiska eld”
Kl. 13-15 Marie berättar om kärleksmagi, amuletter och magiska runor. Besökarna får tillverka en mer eller mindre kraftfull kärleksamulett med bläck på kalvskinnspergament. Därefter är utställningen öppen klockan 11–16 tisdagar till söndagar. Torsdagar har vi öppet 11-19.

Forsviks bruk: Vernissage 14 februari, klockan 14:00. Det bjuds på dryck och tilltugg medan enhetschef Camilla Alexandersson berättar om innehållet i utställningen. 
Kl. 15.00 Berättarstuga: Berättartraditioner - sagor och sägner genom generationer. Skaraborgs egna folklorist, Inger Widhja, känd från Västragötlands museum och Radio Skaraborg gästar bruket. Trollbunden är därefter öppen för bokningar fram till brukets säsongsöppning den 16 maj då den har samma öppettider som verksamheten i övrigt.

Göteborgs naturhistoriska museum: Vernissage 14 februari kl. 14.00.
Museichef Stefan Örgård invigningstalar och programansvariga Renée Göthberg testar era kunskaper om myter och sanningar.
Utställningen är öppen klockan 11–17 tisdagar–söndagar. På torsdagar öppet till 20:00.

Vitlycke museum: Invigning av utställningen 14 februari med kaffe och tårta. 
Öppnar för bokningar den 14 februari. Därefter samma öppningstider som museet. Från och med 9 april har museet helgöppet, och från och med maj öppet dagligen.

Vänersborgs museum: Trollbunden finns i Skaparverkstaden från och med 14 februari. Öppettider för museet hittar du via den här länken.

Utställningen står till och med 1 november 2020 (2 augusti på Lödöse museum).


Senast uppdaterad: 2020-01-17 15:39