Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Föregångerskan

Maj 1919 beslutade Sveriges Riksdag att svenska kvinnor skulle få politisk rösträtt. Det dröjde till riksdagsvalet 1921 innan det kunde verkställas. I år är det 100 sedan - det uppmärksammar vi med en föredragsserie under hösten. Först ut är Föregångerskan!

Föreställningen Föregångerskan är en 50 minuter lång monolog som ger en inblick i rösträttskampen. I nästan 20 år stred kvinnorna inom föreningen LKPR – Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt.
Gulli Petrini var en av dem som såg till att vi fick rösträtt i Sverige. Som fysiker, lärare och frisinnad kommunalpolitiker verkade hon i Växjö och Stockholm. När hon undervisade om evolutionen fick hon sparken från sin tjänst som lärare. Men det stoppade inte Gulli, hon gick sin egen väg och talade för den kvinnliga rösträtten.

Med avstamp hos en av rösträttskämparna – Gulli Petrini- till dagens självklara demokratiska rättigheter. 100 år är en kort tid, kanske bäst att vara på sin vakt.
Rosa pussyhats och dagsaktuell musik ger klara signaler om att det sker saker här och nu. Föregångerskan visade vägen. Nu gäller det att förvalta arvet. 

Gulli Petrini gestaltas av Catherine Westling. Musik av Laleh och Anna Järvinen med flera. Manus Lisa Lindén. Regi Karin Enberg.

Lördagen den 7 september kl. 15.00
Gjuteriet på Forsviks bruk
Entré 50:-

Bokning och information 0702-47 90 72, maria.lindevall@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2019-08-19 14:28