Byggnadsvårdsläger 17-22/8

Välkommen till industriarvet och byggnadsminnet Forsviks bruk med över 600 års historia. För andra året i rad, erbjuds detta tillfälle att bidra till bruksmiljöns bevarande för framtida generationer genom att delta på vårt byggnadsvårdsläger med helpension fullspäckat med praktisk byggnadsvård och andra roliga aktiviteter.
Slöjd & Byggnadsvård arrangerar tillsammans med Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Karlsborgs kommun ett byggnadsvårdsläger med fokus på byggnaderna på Forsviks bruk utanför Karlsborg.
Arbetsmoment och utrustning
På byggnadsvårdsläger är tanken att deltagarna ska få prova på ett flertal olika renoverings- och hantverksmoment. Lägerdeltagarna kommer delas in i grupper och dagarna är indelade i arbetspass. De huvudsakliga arbetsmomenten under lägret kommer vara:
- Fönsterrenovering: Vi kommer att renovera några av de gamla fönstren på byggnaden Mjölnarbostaden vilket bland annat inkluderar borttagning av kitt och färg, ta ur och sätta tillbaka glas, kittning och målning av båge.
- Putsning, fogning och murning med kalkbruk: Vi kommer att blanda hydrauliskt kalkbruk och arbeta med fogning, putsning samt murning på den gamla Kvarnen och sockeln på byggnaden Träsliperiet. Vi kommer även att mura en skorstensmodell på marken för att lära oss hur detta görs.
- Linoljefärg – rivning och målning: Vi kommer att riva och måla med linoljefärg. Vi jobbar även i detta moment med Mjölnarbostadens fönster.
Arbetspassen varvas med gemensamma aktiviteter såsom en guidad rundvandring på bruksområdet, ett studiebesök hos Mattias Hallgren som är en mycket erfaren byggnadsvårdare med en gedigen bakgrund inom timring och rekonstruktion av historiska byggnader och som har sin verkstad på bruket. Härutöver hoppas vi kunna erbjuda möjlighet att vara med på smide i brukets smedja och mjölmalning i brukets kvarn mm. På ledig tid finns möjlighet att själv utforska de vackra omgivningarna eller kanske bada och vila.
Den utrustning som behövs under lägret är arbetskläder, skyddsskor och kläder efter väder. Skyddsutrustning som munskydd, handskar och skyddsglasögon tillhandahålls på plats. Eftersom vi kommer att arbeta med kalkbruk som kan vara irriterande om det kommer i kontakt med huden, är det bra om du har en långärmad tröja.
Vill du ta med egna verktyg såsom kniv, hammare, tumstock etc är du välkommen att göra det. Erforderliga verktyg finns även på plats.
Historik och byggnader
Kraften från Forsviks ström har nyttjats i mer än 600 år och är den gemensamma nämnaren för de olika verksamheter som utvecklats på platsen. Med sin sammansatta bebyggelse utgör Forsvik en unik industrihistorisk plats av stort kulturhistoriskt värde. Från de tidiga vattenhjulens kvarnar, vattenhammare och sågar utvecklades järnbruket och ur detta bildades en av industrialismens tidiga platser, i detta fall Skaraborgs första mekaniska verkstadsindustri med gjuteri och verkstäder, smedja och förrådsbyggnader. Den första slussen längs Göta kanal färdigställdes i Forsvik 1813 och kanaltrafiken gav nya förutsättningar och på platsen bedrevs under en period varvsverksamhet. Sågverket utvecklades i ett område intill Bottensjön och blev ett eget bolag från 1930-talet. 1977 drabbades Forsviks bruk av nedläggning och byggnaderna på området lämnades åt förfallet. 1993 etablerades Stiftelsen Forsviks bruk på platsen och med detta gick verksamheten och området in i ett nytt skede. Efter stora restaureringsinsatser kan byggnaderna nyttjas och området har blivit ett besöksmål. Sedan 1996 är Karlsborgs kommun ägare till merparten av byggnaderna. Sedan 2005 är Forsviks bruk byggnadsminne. Arbetslivsmuseet på Forsviks bruk drivs sedan många år tillbaka av Kulturförvaltningen på Västra Götalandsregionen.
Under byggnadsvårdslägret kommer vi huvudsakligen arbeta på byggnaderna Kvarnen, Träsliperiet och Mjölnarbostaden.
Läs mer om brukets byggnader här
Mat och logi
Frukost och middag tillhandahålles av lägerledarna men tillagas av lägerdeltagarna. Lunch tillagas av lägerledarna. Inkvartering sker på Forsviks vandrarhem.
Kursdeltagarna måste vara beredda på att dela rum. Sovrummen är jättefina och håller god standard. Bra att veta är dock att några av sovrummen delar på ett antal gemensamma badrum med dusch och toalett. Alla rum har således inte några egna badrum. Det finns en matsal och ett fullt utrustat kök. Medtag sänglinne och handduk.
I närheten finns fina badmöjligheter så ta gärna med badkläder och hadduk för bad i sjön.
Läs mer om Forsviks vandrarhem här
Samarbetsparters
Byggnadsvårdslägret arrangeras i sasmverkan mellan Slöjd & Byggnadsvård/Kulturförvaltningen/Västra Götalandsregionen, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Karlsborgs kommun samt med byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Var, när och hur?
Datum: 17-22 augusti 2025
Tid: Start kl 13 söndagen den 17 augusti. Därefter alla dagar kl 8.30-17.
Lägerledare: Bebyggelseantikvarierna Daniel Hedin och Kristina de Rooij, Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen.
Handledare: Muraren Thomas Andreasson samt finsnickaren och fönsterhantverkaren Manne Swedberg.
Avgift: För medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen 5900 kr, för studerandemedlem 5130 kr.
Plats: Forsviks bruk, Bruksvägen 2, 546 73 Forsvik, eller koordinaterna: 56.58160. 14.44222.
Anmälan och frågor
Anmälan sker på Svenska Byggnadsvårdsföreningens hemsida. Observera att du måste vara/bli medlem i Byggnadsvårdsföreningen för att kunna anmäla dig.
Klicka här för att anmäla dig till lägret på Forsviks bruk
Svenska Byggnadsvårdsföreningen
Box 6442
113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se
byggnadsvard.se
Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se