Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kulning och vallåtar

I samarbete med ABF hålls kurs i kulning och vallvisor. Lördagen den 24 september kl 10-17.

Kulning är en urgammal form av kommunikation med ursprung i fäbodarnas vallmusik. Kursen är för dig som vill utforska din rösts möjligheter i rop och vallvisor. 

"Lockrop är en övergripande term för skandinavisk vokal vallmusik med ursprung i fäbodsdriften. Det är en improvisatorisk och ursprungligen funktionell form för musicerande. Lockrop har använts som arbetsredskap inom fäbodkulturen för att locka på boskap och för att kommunicera mellan fäbodar ute i skogarna. Ett antal dialektala termer har använts: kulningkôlningkaukingkaukninghojningkujning med flera. Termen kulning som härrör från Dalarna har under de senaste decennierna blivit den mest kända beteckningen på vallmusikens lockrop." Wikipedia

Kurshållare: Rosa Moa Brynnel - folksångerska, kulerska, positivspelerska, leg. logoped och sjätte generationen i en rad av kvinnliga, resande musikanter.
Inga förkunskaper krävs.  Kostnad: 990 kr.
Möjlighet till övernattning finns på Forsviks vandrarhem.

Här kan du anmäla dig till kursen den 24 september.

Eller anmälan via info.skaraborg@abf.se eller till på 0735-187302.

 


Senast uppdaterad: 2022-08-16 12:05