Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

"Hvarför skola kvinnor vänta?"

Tidiga rösträttskämpar på svartvit bild, sittande framför fanor.

Den 8 december klockan 15:00 kommer Ulrika Knutson till Forsviks bruk för den sista föreläsningen i vår föredragsserie om kampen för kvinnlig rösträtt

I år fyller den svenska demokratin hundra år. I maj 1919 fick även kvinnorna rösträtt. Fortfarande stod många utanför rösträtten, men den goda viljan fanns. Vägen till medborgarrätt och demokrati i Sverige är en dramatisk resa, på randen av en revolution. Vi följer rösträttskampen delvis genom författaren Elin Wägners ögon.

Ulrika Knutson är journalist, föreläsare och författare, verksam i press, radio och tv. Hon är kolumnist i P1:s Godmorgon, världen! Hon är tidigare ordförande i Publicistklubben, och är hedersdoktor vid Göteborgs universitet. I mars 2020 kommer hennes nya bok "Den besvärliga Elin Wägner".

2004 gav hon ut en bok om Fogelstadgruppen, Kvinnor på gränsen till genombrott. Där presenteras en rad färgstarka feministiska pionjärer, bland dem Elin Wägner, Ada Nilsson, Alexandra Kollontaj och Siri Derkert. Alla intresserade sig i hög grad för kvinnors och barns rättigheter och möjligheter


Senast uppdaterad: 2019-11-06 11:25