Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Avtryck

Ett gammalt gjuteri

Avtryck i sand och avtryck i historien. En utställning om gjutjärnet och om människorna som arbetade med att gjuta järnet. Avtryck är en tidsresa till Forsviks bruks glansdagar. I utställningen möter vi ett modernt gjuteri som stod färdigt 1909, en tid när försäljningen av gjutjärnsprodukter sköt i höjden.

Samhällsomvandlingen som inleddes vid mitten av 1800-talet krävde moderna lösningar - belysning, avloppsrör, ventiler och pumpar behövdes i de växande städerna. Sveriges gjuterier ökade i antal och fick stor betydelse för landets ekonomi.

Gjutning har gått till på samma sätt i flera tusen år, men de tekniska möjligheterna har sett olika ut vid olika tider och på olika platser. Man häller ett flytande ämne i en form och när det har stelnat tar man ut ett färdigt föremål ur formen. Gjutning gör det alltså möjligt att tillverka många likadana föremål utan att behöva forma dem ett och ett för hand.

Forsviks gjuteri var hjärtat i verksamheten på bruket under mer än 100 år. Det räknades som ett medelstort gjuteri och de viktigaste produkterna var avloppsrör, pumpar och ventiler.

 I bild och text berättar utställningen AVTRYCK om gjuteriet i Forsvik och om villkoren i ett gjuteri under 1900-talet.


Senast uppdaterad: 2018-04-24 11:25