Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kulning och vallåtar

I samarbete med ABF hålls kurs i kulning och vallvisor. Lördagen den 18 september kl 10-17.

Kulning är en urgammal form av kommunikation med ursprung i fäbodarnas vallmusik. Kursen är för dig som vill utforska din rösts möjligheter i rop och vallvisor. 

"Lockrop är en övergripande term för skandinavisk vokal vallmusik med ursprung i fäbodsdriften. Det är en improvisatorisk och ursprungligen funktionell form för musicerande. Lockrop har använts som arbetsredskap inom fäbodkulturen för att locka på boskap och för att kommunicera mellan fäbodar ute i skogarna. Ett antal dialektala termer har använts: kulningkôlningkaukingkaukninghojningkujning med flera. Termen kulning som härrör från Dalarna har under de senaste decennierna blivit den mest kända beteckningen på vallmusikens lockrop." Wikipedia

Kurshållare: Rosa Moa Brynnel - folksångerska, kulerska, positivspelerska, leg. logoped och sjätte generationen i en rad av kvinnliga, resande musikanter.
Inga förkunskaper krävs.  Kostnad: 990 kr.
Möjlighet till övernattning finns på Forsviks vandrarhem.

Här kan du anmäla dig till kursen den 18 september.

Eller anmälan via info.skaraborg@abf.se eller till Elin Andersson på 0735-187302.

 

Senast uppdaterad: 2021-07-08 13:25