Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Järnsmeden – i myt och verklighet

Nyfiken på smide? Årets sommarutställning berättar om det formbara järnet, hantverket bakom och skrönorna som följer i dess spår. I maj slår vi upp portarna till Järnsmeden – i myt och verklighet på Forsviks bruk.

Här får vi lära känna smeden och smidet i myter och verklighet. Vi får veta hur smedens roll förändrats från åren som resande och bysmed, genom industrins framväxt och till dagens konstsmide.

I utställningen möter vi också konstsmidesmästare Therese Engdahl från Husaby – en av traditionsbärarna av smedyrket. För även om smedens roll i samhället har ändrats genom åren så lever den uråldriga tekniken kvar i släggan, städet och elden. 

Therese Engdahl inviger utställningen kl. 13.00 den 18 maj.
Pågår fram till den 15 september.

Kontakt: Maria Lindevall, Koordinator
010-44 14 369, maria.lindevall@vgregion.se

Missa inte!

Missa inte utställningen 800 grader - smedjan, stålet och skrönornaSlöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Vad är skillnaden på järn och stål? Är det japanska stålet verkligen bäst i världen? Och varför ville man att en jungfru skulle kissa i härdkaret? Kliv in i 800 grader, Slöjd & Byggnadsvårds senaste utställning om varmsmide.

Senast uppdaterad: 2019-05-06 12:07