Robert Gustafsson göt den första Guldnyckeln på Forsviks Bruk

- Det var enormt varmt och spännande! var komikern, författaren och skådespelarens kommentar när han pustade ut i den kyliga septembervinden utanför gjuteriet i Forsvik. Det var första gången han göt något i brons – en gyllene nyckel som ska delas ut på Kulturgalan i Skövde den 5 november.

Fotograf Joakim Eriksson, copyright
Fotograf Joakim Eriksson, copyright
Fotograf Joakim Eriksson, copyright
Fotograf Joakim Eriksson, copyright
Fotograf Joakim Eriksson, copyright
Fotograf Joakim Eriksson, copyright
Fotograf Joakim Eriksson, copyright
Fotograf Joakim Eriksson, copyright
Fotograf Joakim Eriksson, copyright

Jubilerar med nyinstiftad stipendiefond

Robert Gustafsson fyller femtio i år, passande nog samtidigt som Sveriges äldsta kulturhus, Skövde Kulturhus, firar sitt femtioårsjubileum. Det var här han tog sina första steg som ung och kreativ estradör, skådespelare och radiopratare.

- Jag fick låna nyckeln till kulturhuset och stadsteatern och kunde komma och gå som jag ville. Det var en oerhörd möjlighet för mig som hade huvudet fullt av tokiga idéer.

Vill öppna dörrar för en ny generation

För att ge något tillbaka och ge fler samma möjligheter som han själv fick som ung, har Robert Gustafsson, i samarbete med Skövde kommun, instiftat stipendiet Guldnyckeln. Stipendiet kommer att delas ut till unga estradörer och kulturarbetare verksamma i Skaraborg. Genom stipendiet vill Robert bidra till att öppna dörrar åt nya generationer kulturarbetare.

- När jag var ung var jag nörd, berättar han. Det var inte så många som höll på med kultur, teater och media som nu. Jag skrev revy, manus till film och teater och var ganska ensam om det. Många dörrar öppnades av vuxenvärlden och det känns rätt både att ge något tillbaka och med symboliken att det är i form av en nyckel.

Att det blev på Forsviks Bruk Robert debuterade som gjutare, är inte så konstigt; han ville ha en plats med anknytning till Skövde, och även om han inte tidigare varit i just Forsvik, var det i trakterna kring Skövde, Skara, Mariestad, Tibro, Hjo och Falköping han rörde sig och for omkring mycket som ung.

Viktig symbolik att gjuta själv

Med kunnig vägledning av gjutarna Anders Nyberg och Krister Grahn tillverkade Robert först formen till nyckeln och fick sedan se på när de erfarna gjutarna fyllde den med 1200 grader varmt, flytande brons. Resultatet blev mycket bra och nu väntar nyckeln på sin stipendiat, som kommer att utses bland alla som kommit in med sin ansökan när ansökningstiden går ut i oktober.

 - Att själv vara med och gjuta den första nyckeln är symboliskt, säger han. Jag har alltid hittat på mycket och gjort allt själv; skrivit och producerat och så har det fortsatt med det mesta. Det känns både roligt och passande att jag varit med och tillverkat den första nyckeln, säger Robert Gustafsson.

Den första guldnyckeln kommer att delas ut på Kulturgalan i Skövde den 5 november i Skövde kulturhus.