Kvinnliga krigare och andra medeltida regelbrytare

I vinter har vi glädjen att kunna presentera föreläsningsserien Kvinnliga krigare och andra medeltida regelbrytare! Välkomna till tre spännande föredrag med Stefan Högberg, 25 november, 20 januari och 24 februari. Fri entré!

Vi vet alla att det inte fanns några kvinnliga krigare under medeltiden. Intressant nog har vi fel. De senaste decennierna har historiker allt mer insett att medeltidens värld inte var så enkel som den framställts, och då precis som nu fanns det en och annan som inte följde samhällets normer. Eller var det kanske precis det som kvinnliga krigare, läkare och trubadurer till en början gjorde?

Stefan Högberg har i flera år skrivit och föreläst om medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Han arbetar som arkivarie och driver webbplatsen och bloggen Kvinnliga krigare och andra medeltida regelbrytare. Där berättar han källkritiskt om kvinnliga läkare, trubadurer, krigare och andra som kan beläggas i källorna. Utöver den omtyckta bloggen skriver Stefan Högberg även på en bok om just medeltidens kvinnliga normbrytare.

Med sitt arbete vill Stefan Högberg visa att kvinnor spelade aktiva roller i samhället även för tusen år sedan – något som han menar är ett ganska okänt faktum. All information han presenterar bygger på källkritik och erkänd forskning. Hans långsiktiga mål är att bidra till en mer nyanserad bild av äldre kvinnohistoria och tvätta bort missuppfattningen att det skulle vara något ursprungligt eller naturligt över att kvinnor håller sig i hemmet.

Läs mer om respektive föredrag i menyn till vänster!

Senast uppdaterad: 2018-02-27 09:54