Föreläsning: Förnuft eller känsla

"Frieri": Målning av Knut Ekwall från ca 1880-talet. En man i svart jackett och en kvinna i ljusrosa klänning sitter på varsin sida om ett schackbord. De håller i varandras armar och händer och har rivit ner schackpjäser på golvet.

Idag är det en vanlig uppfattning att adelns äktenskapsval förr styrdes helt av vilken släkt man tillhörde och att kärleken alltid var underordnad pengar och politik. Men är det sant? Den 27 oktober berättar Brita Planck om adel, kärlek och äktenskap under 1700- och 1800-talen.

Människor förr levde i en värld som på många sätt var olik vår, men de själva skilde sig inte från oss. Varför skulle inte de också drömma om att få leva tillsammans med en älskad partner? Adelns livssituation präglades ofta av påfrestande ekonomiska krav. Övertalning och övervakning föregick ofta giftermål, men visst fanns det också kärlek!

Brita Planck är historiker och kom tidigare i år ut med boken Förnuft eller känsla- adel, kärlek och äktenskap, som bygger på hennes doktorsavhandling om just kärlek och äktenskap inom svensk adel under 1700- och 1800-talen. I sitt föredrag på Forsviks bruk berättar hon om starka personligheter och relationer och om förverkligade drömmar om kärlek.

Plats: Brukskontoret, Forsviks bruk
Datum och tid: lördag 27 oktober kl 15.00
Hörslinga finns i lokalen.

Fri entré

Senast uppdaterad: 2018-10-27 16:04