Afrika i akvarell

"Den som en gång druckit ur Afrikas källa, kommer åter för att släcka sin törst."
Erika Fredholm

25 februari - 12 maj visar Forsviks bruk en utställning med verk av Erika Fredholm. Främst akvareller från det afrikanska landskap Erika levde i under 20 år. Under påskhelgen håller utställningen öppet långfredag 19/4 samt påskdagen  21/4 kl. 11-14.

Njut av Afrika, känn dofterna, den ljumma vinden mot din kind och hör den Afrikanska fiskörnens skri i vildmarken.

Erika Fredholm blev på allvar intresserad av att måla akvarell när hon gick med i en kurs i Kapstaden, där hon bodde.
Tidigare sysslade hon med allehanda konstnärliga uttryck, som gärdesgårdsstängning, växtfärgning, batik, keramik, silversmide, vävning och stickning med egna garner. Hon var medlem i gruppen Fantasia som hade butik i Hjo.

Att måla blev ett sätt att koppla av från det stressiga arbetet som filmare och producent som var Erikas jobb. I tjugo år bodde Erika i Sydafrika, mestadels i Kapstaden, men det började med fem år i Durban. Närheten till naturreservaten Hluhlue-Imfolosi gjorde att Erika ofta var där och filmade i det vilda, mest för eget intresse.
Filmen The Gentle Giants of Walker Bay släpptes 1999. Där berättar Erika i ord och bild hur den södra rätvalen, sydkaparen, lever utefter Sydafrika kuster. Sju års filmande fick ett varmt mottagande bland Kapstadens turistställen.

Nu blev det mer tid över för akvarellmålning. Två stora gallerier i Kapstaden ställde ut och sålde Erikas produktioner, som nu finns spridda över hela världen, förutom de målningar hon själv behöll och de som finns inom familjen och vänkretsen.
För denna utställning har Erika samlat ihop så många akvareller som möjligt. På grund av sjukdomen essentiell tremor, skakningar, har Erika Fredholm inte kunnat fortsätta sitt konstnärskap.
Alla målningarna är i privat ägo och inte till försäljning.

Senast uppdaterad: 2019-04-15 11:38